Haaluu...

My photo
i am mixed with jawa plus melayu and i am proud to be a daughter of my mummy jutawan aka Wak Roza..

Sunday, September 26, 2010

recently..

i do have my own private counselor now..wah2..hebat kan..counselar y free of charge..kalau dulu2..i je y selalu membebel..now i pulak y kene tadah telinga dengar itu en.ko membebel..waduh2..punye la i ni seorang pendengar bebelan y setia..siap layan kan lagi tu bebelan en.ko..siap kene marah lagi sebab melayan die membebel..coz..die membebel sampai sakit tekak..ala..sakit tekak tu pon bukan sebab die membebel..tapi sebab die smoking..padan muko..haha..jahat kan i ni..the best thing is..jangan la bagi die membebel time driving..bole tersesat sampai ke johor nanti..hahaha..

p/s : en ko cakap..die bebel bukan ape..sebab die nak i paham die tu macam mane.ermm..setakat ni ape je ye yang i da paham tentang die ek..errmm???..wakakakakakaka..dont be mad to me tau??

current life..

excited for upcoming 3rd October..it will my convocation day..everything has settled up..shoes and tudung already bought..robe already get yesterday with en.ko..pening2 coz still dont know yet how to put on the robe..nak pakai selendang die tu yang susah..hoho..but im so excited..nak mintak mummy i coklet banyak2 on that day..nak take photo banyak2 wif my uni friend..oh..mesti best kan..da terasa da debaran nye ni..macam nak gi holiday..huhu..eventhou pointer x gempak..tapi i still hepi..coz dapat abes kan blaja without failed any of my subject..semua kire pas2 je la..hoho..pasni..kalau ade rejeki nye..ye..i nak buat master la..kan2..ameen..

p/s: kalau da kawen agak2 nye..dapat ke nak konsentret on study for my master ha..ooohhh..

Friday, September 24, 2010

Kau Hadir-Dehearty



p/s : layan nasyid lak..kan2..best gak lagu ni..

Tuesday, September 21, 2010

Cheryl Cole Ft. Will.I.Am - 3 Words (Official Music Video HQ)



p/s : love dis song..!!!

Thursday, September 16, 2010

The Tourist Trailer




p/s = wanted to watch dis movie with En ko..!!cite ni mesti bestla..gempak kot..angelina jolie ngan johhny deep berlakon together..konpem best..huhu..can't wait for dis coming disember..cite ni akan launching in disember..

eid mubarak..!!

hepi eid mubarak to all muslim who celebrating those days..!!

Monday, September 6, 2010

cerita suami soleh

Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya
lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya
mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa depan akan pastinya berubah lagi.


Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning sickness yang teruk sekali bagi isteri saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.
Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.
Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur, kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya. Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,
sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya sudah tahu macamana nak elakan insomnia yangdialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quransehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan sebelum mengandung pun saya akan membaca
Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidursehinggalah dia terlelap.Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam
kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula dengan kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab 'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada kemudian hari adalah diluar bidang kuasa saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya. Saya bercerita kepadanya tentang Allah, zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali bercerita kepada diri saya. Ada yang menghantar email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub conscius mind) adalah paling optimum ketikaini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam hati dan jangan putuskan zikir anda.


4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati
isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan berselawat, banyak bersabar.
Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik
Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya jugasudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suara saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apa pula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang dan bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim
piatu yang ditinggalkan ditengah padangrumput,sehingga sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akansaya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur' dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dan cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan muncul 'bintang timur kecil' dalam hidup saya

p/s :copy paste dari nadia's blog

post deleted already..

i da delete da some of my post..rasa sayang nak delete..but i must do it..



Friday, September 3, 2010

mummy besday

i lupa wish..patut nye on 1st october..tapi i bru wish hari ni..ntah pape ntah i ni kan..ape nak jadi la..bukan ape..hari tu memamng da ingat nak wish..last2 i lupa..almaklum la..2 3 hari ni bizi..byk bende nak buat kt opis..ececeh..padahal..lalala..pastu hari ni siap mintak kat mummy i nak duit lagi tu..beli handphone baru..haha..tunggu la..esok nak gi carik nokia E71..hoho..


p/s : mmumy..i love u..i banayak da buat salah..xtau macam mane nak mintak maaf..huhu..raya kang nak salam mintak maaf sampai nangis2..baru namapak ikhlas..

p/s 2 : haha..setelah di tegor oleh rakan opis..baru perasaan..now kan bulan september..not yet october..punye la i excited nak wish besday kat mummy i kan..lalalala..

Wednesday, September 1, 2010

at opis..

tengah2 malam i kat opis lagi..keje..keje..keje..dan keje..haish..adekah i pekerja contoh..lalala..sila lah tanye bos i ye..kihkih..