Haaluu...

My photo
i am mixed with jawa plus melayu and i am proud to be a daughter of my mummy jutawan aka Wak Roza..

Tuesday, June 29, 2010

why..??

why me..nape tak orang laen..sedih..penat..bile entah nak abes ni..tak larat..where are u..!!!

Renungan dan beramal..(3)

Dari Abu Muhammad Abdullah bin Amru bin Al-Ash r.a katanya : " Telah bersabda Rasulullah SAW : ' Tiada beriman sesaorang dari kamu sehingga hawa nafsunya patuh kepada apa yang aku sampaikan. ' "

Dari Anas r.a, katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Telah berfirman Allah Ta'ala :
Wahai anak Adam ! Setiap kali engkau berdoa berharap kepadaKu, Aku akan tetap mengampunimu atas segala dosa yang engkau lakukan, dan Aku tiada peduli.
Wahai anak Adam ! Andaikata dosa-dosa kamu setinggi langi kemudian kamu memohon keampunanKu, nescaya Aku akan mengampunimu.
Wahai anak Adam ! Andaikata engkau datang padaku dengan dosamu sepenuh bumi ini, kemudian engkau menemuiKu, pada hal tiada engkau menyekutui akan Aku dengan sesuatu pun, nescaya Aku akan datang kepadamu dengan keampunan sepenuh bumi pula.

Renungan dan beramal..(2)

Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : " Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya ( kuasanya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya ( nasihatnya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya ( tidak meredhai perbuatan tersebut ). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman

Renungan dan beramal..(1)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi SAW, dari Nabi SAW, yang bersabda : " Barangsiapa yang melapangkan seorang mukmin suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskan dirinya dari suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan di hari kiamat.
Dan barangsiapa yang meringankan penderitaan seorang yang susah, nescaya Allah akan meringankan penderitaan dirinya di dunia dan di akhirat.
Barangsiapa yang menutup keaipan seorang Muslim, nescaya Allah akan menutup keaipannya di akhirat. Dan Allah selalu menolong hambaNya, selagi hambaNya berusaha menolong saudaranya.
Barangsiapa yangmenuju satu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan memudahkan suatu jalan baginya ke syurga. Dan tidak berhimpun suatu kelompok manusia dalam suatu rumah dari rumah-rumah Allah, mereka membaca Kitabullah dan mempelajarainya antara sesama mereka, melainkan diturunkan ke atas perhimpunan mereka ketenteraman, diliputi oleh rahmat., di kelilingi oleh para Malaikat dan disebut Allah kepada sesiapa yang di sisiNya. Sesiapa yang dilengahkan oleh amalannya maka tidak akan dipercepatkan oleh keturunannya. "

Monday, June 28, 2010

pilihan..

i tak memilih..tapi i tak berapa nak layan..adeh..camne tu..layan lebih kate nye kite ni murahan..tersalah cakap tersinggung perasaan..bile tak layan kate nye kite tak sudi la..jual mahal la..jangan paksa2..be cool..sila respect hak orang laen..

sekian

Sunday, June 27, 2010

doa i..

i doakan..pada sape2 yang penah..

sakit kan hati i..
gembira kan hati i..
luka kan hati i..
sayang kan hati i..
respek kan hati i..
benci kan hati i..
dendam kan hati i..
kecewakan hati i..
melapangkan hati i..
percaya kan hati i..

semoga u all jadi orang yang baek for ever..

p/s : hati i ni sangat halus..i might a sempoi person..tapi dalam hati sape yang tau kan..

haish..

tetibe..i rase..boring2..haha..

Saturday, June 26, 2010

at rumah mummy..

bangun lambat..tapi x missed solat subuh ok..
bangun2 terus bekpes tanpa gosok gigi and cuci muka..
menonton tv sat..
sembang2 dengan uyun and her friend..
bekpes nasi lemak sambal kerang plus nasi goreng sesuap plus telur goreng secubit..
siap bekpes..basuh tangan..masuk bilik..balas2 msj dari peminat..selak2 majalah anis..
tarik2 bantal..pelok2 bantal..sambil baca majalah..xlarat baca da..pejam mata sat(tido balik la..hua3)..
bangun dari tido..tau2 rumah da senyap je..semua orang sudah keluar pegi ke mana ntah..tinggal i sorang..huhu..
terus layan muka buku and blog..
apela nak jadi ngan i ni..nombor umor sudah banyak..tapi lifestyle macam orang xde masalah..padahal..haish..
biasala..orang bujang kan..komitmen pon xde la banyak sgt..hutang pon bru ptptpu je..komitmen pon ngan mummy i je la..tu pon mummy i yang berkomitmen lebih balik kat i..hehe..
releks dulu..nanti2 i ade la berkomitmen lebih sikit..ye dakk

p/s : xabes2 i membebel..now rajin plak i update blog kan..ape boley buat..blog pon komitmen i jugak..ade ke tak orang nak baca..ade i kesah..huhu..

Friday, June 25, 2010

hi all..

pagi2 lagi i da nak tulis berkenaan hal ini..kol 9 tepat i start menaip..

kepada yang berkenaan..
sila jangan cepat melatah pada cara and gaya penulisan i..kalo terasa pon..i rase xperlu la sampai nak terasa hati..terasa kene perli ke..and kalo u nak suruh kawan2 u baca blog i..sila kan..but sila la sekali klik pada iklan nuffnag i ye..huhu..die sudah menjadi milik kamu..jangan risau..more over..i xde plak mention name2 betol u all kan..so tak de sape boley kesan kamu..and kenal kamu ye..

and please one more thing..if kawan kamu tu simpati sangat dengan kamu..just keep in silent sudah..no need mengata yang bukan2 if dey all xtau menahu and kenal i sebetol nye..ok..

setakat ni..i rase xpenah plak mengata hal yang buruk2 pasal u all kan..ermm..that make me keep on thinking..tang celah mane la yang buat u rase terasa sangat with my writnig ye..huk2..

i rase no need to me to say sori..sebab i xde buat salah pape..kamu2 itu saja yang perlu berfikiran positif and open minded..me and him is past..kamu kena la terima kan..i xdela nak pegi jadi pengemis pada dia itu after what had he done to me..after this da xde da entri pasal die..jangan risau ok..

u kene paham i..blogger memang camni..meluah kan ape yang die rase perlu..malaysia kan ade freedom to voice up something..paham sudah kah kamu2 itu..

p/s : ini blog i..i tulis ape yang i rase bagi i perlu and blog adalah salah satu tempat i luah kan rasa hati i ni..i bukan bukak rahsia peribadi i..i still lagi tapis2 jugak penulisan i..secret is still secret of mine..

Thursday, June 24, 2010

today..

hari ni i pigi keje..berlipstik bagai..gi keje macam nak gi dating je..haha..gi keje sempoi abes..t.shirt and jeans..keje banyak lak tu..hua2..tapi sempat berfesbuking..sempat lagi berchating..sempat lagi men game..sekian..hoho..

Wednesday, June 23, 2010

lone ranger..

i lagi selesa bile lone ranger..boley kawan dengan semua orang..xdela sakit kan hati orang..tapi sometimes..ade orang tersalah anggap dengan cara i..i kene garang lebih ni..kene serious ni..hua2..
i am sori pada yang da tersalah anggap..

injection..

yes..!!akhirnye..i sudah dapat melupakan A.J totaly..this is a seriously news ok..!!hal ini terjadi kerana i telah diberi injection oleh mister X..fyi..mister X ni bukan la my new abang cayang ye..and because of him..i da terlanggar salah satu perjanjian hidup i..hoho..sentap x??!!

i rase memang i perlukan injection la when i need to forget someone..nampak macam simple and easy to do the injection..tapi yang terok merasa i ok..huhu..what ever pon..memang i rase hilang satu beban la lepas dapat injection tu..weeee..

to A.J's current gf..if u read this..i doakan u bahagia and hepi ngan A.J..semoga sampai menjadi husben and wife..yeay!!

p/s : best woo ade blog..seperti nye kite share dengan orang laen about hal kite..hilang jugak la rase tensi ni..i like people feels pity on me..hua2..

Sunday, June 20, 2010

LAGENDA BUDAK SETAN

erm..yesterday..me and my cousins went to watch malay movie..Lagenda Budak Setan..i sangat suka salah satu quote dalam movie ni..farid kamil yang sebut..it sound like this.."saya mencari cinta bukan perempuan"..so i edited it to my version and it goes like this.."i mencari cinta bukan jantan..ok!!"..amacam..kelas kan..haha..

L.B.S..as my cousin said..the story line does not followed as same as in the novel..some part has not been showed..i agree jela..janji tengok..terfeeling plak tu..nasib x nangis..hahaha..for the next sequence of L.B.S..i might be watch it..huhu..

at nite..i balik umah kompeni..i terus pasang paip kt bilik mandi..it does not really success because paip tu bole tercabut at any time..huk2..punye la i ni berdikari kan..sampai paip pon i pasang sendiri..what to do..i dont have a man yet to help me in such thing for now..huk2..(ayat pasrah kan..motif!!)

p/s : i teperasaan seperti nya i ade secret admire la dlm blogger world ni..kah2..(perasan nye i ni kan!!)

Friday, June 18, 2010

4days..

still missing u....ahaha..da keje..tapi tak de keje..actually keje tengah tak banyak la..huhu..mesti keje jugak walau ape pon terjadi..ececeh..cayok2 to me..gaining the experiences..in a while kene jugak cari keje laen..kene teropong2 jugak ni..i da ok now..susah kan jadi gadis ni..bile datang time die mula la emosi tak stabil..mula la i layan perasaan..susah kan..nasib la ade blog ni..cayang kamu blog..muah3..

Wednesday, June 16, 2010

cry..

terasa susah nye hidup sorang2 ni..terasa susah nye kene berdikari..terasa susah nye tak de kawan untuk luah kan perasaan..tu lah kelemahan wanita yang i kene lalui..

i really2 need someone to hear my celoteh without him or her feeling bored with all what i want to bebel..anyone..??

i ni ngade2 ke..??i ni manje ke..??i just need a friend..new life make me scared already..sad..alone..i need someone who can be with me any time..event for a tiny time..to help me facing all this new things..

p/s : nangis sorang2 dalam bilik..cewek..padahal i yang buat decision ni..cayok2 for me..i can go trough all this things.. be strong..!!

Tuesday, June 15, 2010

new life..

now da keje..keje in a syarikat telco..gaji sikit..keje langsung tak de kaitan ngan ape yang i blaja dulu..stay kat umah kompeni yang ntah ape ntah..tensen pon ade ni..kepala paip tercabut..tapi x diperbetol2kan lagi..macam ape je i mandi ni..adeh..ni i siap googleing lagi..camne nak betol kan paip tu..menci2..

some how..semua ni..buat i menjadi seorang yang lebih berdikari..ececeh..

Tuesday, June 8, 2010

twenty six...

setelah berbincang2 with my lokpi aka adik i..we all plan nak kahwen umo kiteorg betol2 ngam cukup 26 tahun..haha..ok kan..i pon sempat la nk kumpul duit..hehe..time tu konpem i da ade harta i sendiri..btol tak..tapi kalo da jodoh nak kahwen tahun depan..i kahwen je..tak kan nak tolak kot..gila ape..huhu..

to my mummy..sori..lambat nak bagi cucu..besabor la ye..motif..!!hahaha..

last but not least..itu saje yang i nak bagitau for update kali ni..wahahaha..cam harem je kan..nk bagitau ni semata je..kan2..

Saturday, June 5, 2010

My Yusuf..

i still mencari my "Yusuf"..now..i jugak cuba untuk menjadi "Zulaikha"..semoga semangat i kuat..i perlukan "Yusuf" untuk menolong i menjadi wanita terhormat di mata manusia dan di sisi Allah..i perlukan "Yusuf" supaya anak-anak i terpelihara dengan baek..i perlukan "Yusuf" supaya i terjamin dapat berada di syurga bukan hanya mencium bau syurga saja..i perlukan "Yusuf" supaya i terpelihara dari anasir-anasir yang dapat melemahkan iman i..i perlukan "Yusuf" sebagai pelindung i dunai akhirat..i perlukan "Yusuf" i sebagai pembimbing i..

i bukan la taksub dengan "Yusuf"..i still believe in faith..segala ketentuan di tangan Allah..tapi kite kene la usaha kan..doa banyak-banyak pada Allah..i tau.."Yusuf" i ade somewhere..cuma belom diketemukan je lg..so..i tak kan putus asa..berdoa..dan terus berdoa..bertaubat..jangan ulangi kesilapan yang lalu..macam Zulaikha..tapi tak mau la sampai buta..huhu..

oohh..my "Yusuf"..im still waiting for you..with patient..sabar itu separuh dari iman..kan2..

Thursday, June 3, 2010

khalisah ariana

ni baby kawan i..kawan2 i ramai da yang ade anak..i je yang xde anak lg..dulu2 nak penah ade..sikit je lg..tapi xsempat jadi..yela xjadi kawen..so xde la anak kan..haha..baby ni name die Khalisah Ariana..baby ikut muka mummy die..
comel..tembam..xbanyak ragam..

gamba ni..i culik jap Khalisah Arianan dari mummy die..mummy die tengah makan time tu..ade kenduri kat sebelah rumah i..kenduri kahwen..i amek jap pas nampak yang mummy jutawan i tengah pegang baby ni..baby ni sangat baek..senyap je..xde pilih orang..semua org die ok..best2..time ni..rupa2 nya die da ngantok da..menguap2 je keje die..tapi still menten baek je..xde nak nangis2 carik mummy die..

p/s : i lioke baby Khalisah ni..cayang kamu baby..bile la i nak ade baby sendiri ni..sigh..

pecal


kat atas ni..makanan orang jawa kat Malaysia ni..konpem kat Indonesia pon ade kan..maybe version dey all laen sikit kot..febret i jugak..kalau sambal kacang die kaw..pergh.. jadi sedap tau pecal ni..kalo da sedap..gile pe x makan..ish2..rugi2..

last tuesday..near to my house ade pasar malam..so..macam biasa..ade 1 stall ni jual pecal..memang la sedap..da la sedap..murah plak tu..rm1 je cost die..tengah i tunggu nak dapat order i tu..datang la anty ni..fyi..anty ni chinese tau..wah..x sangka tau..chinese pon makan pecal..pedas tau pecal yang pakcik ni jual..

i ni da la x penah jumpe chinese yang makam pecal..so sangat teruja..1 famili plak tu beli pecal..dey all siap beli kuah kacang yang belom bancuh..wah2..hebat..i memang teruja abes la..

kire nye..pecal ni..boley la di kira kan makanan 1 Malaysia..semua orang boley makan..1Malay
sia boley terima pecal ni..huhu

p/s : akibat terlampau teruja sebab x pernah tengok chinese makan pecal yang pedas..maka terhasil nye lah entry ni..hoho..sape2 yang xpernah makan pecal..datang la kuala selangor..beli pecal kat pakcik tu ye..sodap oi..meleleh hingus makan pecal pakcik tu..pedas..haha..

::photo2 di atas adalah ehsan dari google::

Wednesday, June 2, 2010

Maher Zain - Insha Allah | ماهر زين - ان شاء الله



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

p/s : what ever u do..Allah always by ur side..dis song make me so insaf..n i know..Allah will always help His men..always pray to Allah for help..dont forget Him where ever u go..what ever u did..insyaAllah..u will feel relief and calm to do anything..